SP-10 Férfi Termékenységi Gyorsteszt

Az SP-10 Férfi Termékenységi Gyorsteszt a spermiumokban található SP-10 akroszomális fehérjét mutatja ki, mely fehérje egy hímivarsejt specifikus fehérje, így más sejtekben nem található meg.

A termék megvásárolható a dm, valamint a Rossmann üzleteiben

dm Rossmann

Férfi meddőség lehetséges okai

A férfi meddőség hátterében számos tényező állhat, melyek közül az egyik leggyakoribb az alacsony spermiumszám. Ez akkor tekinthető alacsonynak, ha a spermiumok száma nem haladja meg a 15 milliót 1 ml ejakulátumban. Az átlagos és egészséges szint egyébként 75 millió / ml.

Alacsony spermaszámot számtalan dolog eredményezhet. Gyakori ok például a túlsúly vagy elhízás, bizonyos gyógyszerek szedése (akár antibiotikumok, vagy éppen gomba ellenes készítmények), de a herét vagy annak környékét érintő műtétek is okozhatják ezt. Emellett lehetnek genetikai okai is, de például a kemoterápia is okozhat ilyen problémát. Gyakran előfordul, hogy a heréhez kapcsolódó vénák duzzanata, vagy mondjuk korábbi nemi úton elkapott fertőzés áll a háttérben.

Ezek egyébként a ritkább esetek, általában ennél sokkal hétköznapibb dolgok okozzák a problémát. Például a kábítószer vagy a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, de még a túl gyakori pezsgőfürdőzés és képes negatív irányba befolyásolni a spermiumok számát.

A meddőség okának feltáráshoz először tehát azt kell megállapítanunk, hogy valóban az alacsony spermaszám áll-e a hátterében. Erre lehet kiváló módszer egy férfi termékenységi teszt otthoni elvégzése.

Forrás: YouTube - hormonmentes

A férfi termékenységi teszt működése

A férfi termékenységi teszt egy viszonylag egyszerű elven működik, hiszen az SP-10 nevű akroszomális fehérjék szintjét méri. Ezek a fehérjék a spermiumokban találhatóak meg és mivel hímivarsejt specifikusak, ezért a férfiak más sejtjeiben nincsenek jelen. Vagyis, ha meg tudjuk határozni ezek mennyiségét, akkor pontosan meg tudjuk határozni a spermaszámot is.

Használat

A férfi termékenységi teszt alkalmazása

 • A tesztelés megkezdése előtt előbb elő kell készíteni a mintát.
 • FONTOS, hogy a legpontosabb eredmény érdekben a teszt elvégzése előtti 3–7 napban tartózkodjon minden szexuális tevékenységtől. Ez biztosítja, hogy a spermiumok mennyisége és minősége a csúcson legyen, és a teszt ezután pontosan meghatározza a spermiumkoncentrációt.
 • A teszt elvégzése előtt a spermát közvetlenül a spermagyűjtő pohárba kell begyűjtenie. Ügyelni kell arra, hogy a begyűjtött sperma ne szennyeződjön a kéz, a szövetek vagy más anyagok érintésével.
 • Rázza egyenletesen a spermát a spermagyűjtő pohárban, és hagyja állni 1 órán át szobahőmérsékleten, amíg a sperma folyóssá nem válik. Ne használjon 12 óránál hosszabb ideig tárolt spermát.

Ezután jöhet tesztelés

 • Vegye ki a tesztkazettát a fóliatasakból, és fektesse vízszintesen egy sík felületre.
 • A dobozban található spermaátvivő eszközt töltse fel az eszközön feltüntetett 0,1 ml-ig a spermagyűjtő pohárba 1 órán át pihentet spermamintával. A spermamintát ezután adja hozzá amellékelt mintahígító pufferrel ellátott fiolához.
 • Keverje össze a spermamintát és a tesztoldatot úgy, hogy a fiolát 5–10 alkalommal fel-le fordítja.
 • Tartsa felfelé álló helyzetben a hígított mintapuffer csövét, és nyissa ki a mintagyűjtő cső kupakját.
 • Majd fordítsa meg a mintagyűjtő csövet, és vigyen át 2 teljes cseppet a hígított mintából (körülbelül 80 μl) a tesztkazetta mintacellájába (S), majd indítsa el az időmérőt. Ügyeljen rá, nehogy légbuborékok szoruljanak a mintacellába.
 • A minta kiadagolása után 5 perccel olvassa le az eredményeket. Semmiképpen ne várjon 10 percnél többet az eredmények leolvasásával.

A férfi termékenységi teszt eredménye

 • Amennyiben két színes vonal jelenik meg - az egyik színes csíknak a kontroll vonal régióban (C), egy másik színes csíknak pedig a tesztvonal régióban (T) kell megjelennie – akkor a spermakoncentráció normális vagyis elérte vagy meghaladta a minimális szintet.
 • Ha csak egy színes vonal jelenik meg a kontrollvonal területén, akkor a spermakoncentráció rendellenesen alacsony.
 • Ha egyik vonal sem jelenik meg, vagy csak a teszt vonal jelenik meg, akkor a teszt érvénytelen. A kontrollvonal hiányának legvalószínűbb oka az elégtelen mintamennyiség vagy az eljárás helytelen kivitelezése. Tekintse át újra az eljárást és ismételje meg a tesztet egy új teszt használatával.