Menopauza (FSH) Gyorsteszt Vizeletből

A Menopauza (FSH) Gyorsteszt egy kromatogáfiás teszt, amely a vizeletben található FSH kvalitatív kimutatására szolgál. Így megállapítható, hogy a tüneteket a menopauza okozza-e.

A termék megvásárolható a dm, valamint a Rossmann üzleteiben

dm Rossmann

A menopauza teszt működése

Hogy valakinél mikor kezdődik a menopauza, azt legbiztosabban a menstruációs ciklust szabályozó hormonok szintjében bekövetkező változások vizsgálatával tudjuk kideríteni. A menopauza gyorsteszt képes a follikulusstimuláló hormon (FSH) jelenlétét kimutatni a vizeletben, mely rendszerint a női petesejtek érését szabályozza. Amikor a menopauza első jelei mutatkoznak, a szervezet már egyre kevesebb ösztrogént termel, az FSH szintje pedig ezzel párhuzamosan emelkedik. Éppen ezért érdemes már a menopauza első tünetei megjelenésekor elvégezni a gyorstesztet, hogy ténylegesen fény derüljön a kellemetlenségek okára.

Melyek a menopauza tünetei?

A női menopauza tünetei nagyon hasonlítanak a terhesség jeleihez. Elképzelhetetlen a menopauza rendszertelen ciklus nélkül, idővel pedig a menstruáció teljes elmaradása tapasztalható. Ezen kívül gyakori a fáradtság, a hőhullámok megjelenése, az izzadás, a puffadás és a súlygyarapodás is. Ezek alapján valóban nem könnyű megállapítani, hogy terhesség vagy menopauza okozza-e a kellemetlen tüneteket. A változókornak azonban lehetnek további jelei is, mint például a hangulatingadozás, az alvászavar, a hajhullás, a csökkenő nemi vágy, a gyakori vizelési inger, a hüvelyszárazság és a csontritkulás.

Forrás: YouTube - Intima.hu - egészségportál nőknek: Hüvelyszárazság tüneteiről, kezelési lehetőségeiről szakorvostól, érthetően

Menopauza alatt lehetek terhes?

A tévhitekkel ellentétben előfordulhat terhesség menopauza alatt is. A klimax egy folyamat, melyet három szakaszra bonthatunk, és közülük csak az utolsó jár a termékenység teljes megszűnésével. Azonban a korai menopauza védekezés nélkül még könnyen nem kívánt terhességhez vezethet, igaz kisebb eséllyel, mint korábban. Ekkor a petefészkek még működnek, továbbra is vannak megtermékenyíthető petesejtek, így ha minden feltétel adott, megtörténhet a beágyazódás. Mindez nem függ attól, hogy a menstruáció rendszeres vagy sem.

Meddig tart a menopauza?

A menopauza kezdete és vége nincs kőbe vésve, ezek az időpontok, és maga a menopauza időtartama is személyenként változhat. Azonban általánosságban elmondható, hogy a nőknél 45 és 60 éves kor között jelentkezik, a változás pedig 3-4 év alatt zajlik le szervezetükben. Egyes tényezők azonban befolyással vannak arra, hogy a menopauza mikortól jelenik meg egy nő életében. A dohányzás például akár 5-7 évvel is előrébb hozhatja a változókor kezdetét, a túlsúly viszont épp ellenkezőleg, későbbre tolhatja azt. Ennek oka a zsírszövetek ösztrogén termelő és raktározó képessége, mely által a menopauza ideje kitolódik.

Mi várható menopauza után?

A menopauza után a nők teste több szempontból is megváltozik, és ez sokak számára megnehezíti a mindennapokat. Az ösztrogén hiánya megemeli a csontritkulás kockázatát, emellett növekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélye is. A testösszetételben is bekövetkezhetnek változások, a leggyakoribb mind közül a menopauza utáni hízás. Ennek megelőzése érdekében a rendszeres testmozgásnak és az egészséges táplálkozásnak kiemelkedő szerepet kellene betöltenie a nők életében. Ha tisztában vannak azzal, hogy beléptek-e már a menopauza korai szakaszába, akkor meg tudják tenni a megfelelő lépéseket az egészségügyi kockázatok csökkentéséhez. A menopauza gyorsteszt ára így többszörösen is megtérülhet, hiszen ez a legelső lépés egészségük megóvásához.

A menopauza utáni nemi élet is más lesz már, mint előtte. Az ösztrogén hiánya miatt a hüvely nyálkahártyája vékonyabb és szárazabb lehet, ami fájdalmassá teheti számukra a szexuális együttléteket. Azonban egy megfelelő síkosító vagy egy hidratáló hatású hüvelyi kenőcs használata, illetve egyéb orvosi kezelések megoldást nyújthatnak erre a problémára. Az egészséges életmód és a nyílt kommunikáció a párkapcsolatban szintén nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők megőrizzék szexuális életüket és intimitásukat a menopauza után is.

Használat

Az menopauza teszt alkalmazása

  • Először is várja meg, míg a tesztkészlet szobahőmérsékletű (15-30°C) nem lesz. Ezután vegye ki a tasakból a tesztpálcát és használja fel 1 órán belül.
  • Vegye le a tesztpálca végén található kupakot, majd tartsa a tesztpálcát nedvszívó végét lefelé fordítva a vizeletsugárba vagy merítse egy tiszta edénybe gyűjtött vizeletbe legalább 15 másodpercig. Fontos ügyelnie rá, hogy az eredmény jelző ablakra ne kerüljön a vizeletből.
  • Ezután helyezze vissza a kupakot, majd a tesztpálcát fektesse le egy vízszintes felületre az eredmény jelző ablakkal felfelé és indítsa el az időmérést.
  • Várjon, amíg a színes vonal(ak) meg nem jelennek. Az eredményt 3 perc elteltével olvassa le. Ha az eredmény nem jelenik meg, várjon még 1 percet. 10 perc után az eredmény már nem értelmezhető.

Menopauza teszt eredmény

  • Ha tesztpálca eredményjelző ablakán megjelenik mind a két vonal (teszt és kontroll vonal is) és a teszt vonal azonos vagy sötétebb árnyalatú, mint a kontroll vonal, akkor a teszt pozitív, vagyis az FSH-szint magasabb a normálisnál.
  • Ha teszt vonal (T) sokkal halványabb, mint a kontroll vonal (C), vagy szinte alig látszik, akkor a teszt negatív, vagyis az FSH-szint jelenleg nem emelkedett.
  • Abban az esetben, ha a kontroll vonal nem jelent meg a tesztpálca eredményjelző ablakán, akkor a teszt érvénytelennek számít. Ebben az esetben ismételje meg a tesztelést egy új teszttel.

Tekintse meg az menopauza (FSH) gyorsteszt pontos használati utasítását!