Helicobacter Pylori Gyorsteszt Székletmintából

A Helicobacter Pylori Gyorsteszt a Helicobacter Pylori antigének emberi székletmintákból történő kvalitatív kimutatására szolgáló gyors, kromatográfiás, immunológiai teszt, amely 10 percen belül kimutatja az eredményt.

A termék megvásárolható a dm, valamint a Rossmann üzleteiben

dm Rossmann

A Helicobacter Pylori teszt működése

A Helicobacter Pylori egy spirál alakú baktérium, mely a gyomor és nyombél felületén található meg.
A Helicobacter gyorsteszt a székletből képes kimutatni a fertőzést, ugyanis abban jelen vannak a baktérium által termelt antigének. A teszt tartalmaz egy specifikus antitestet, mely képes reakcióba lépni ezzel az antigénnel, így ha a fertőzés fennáll, akkor a tesztkazettán megjelenik a tesztcsík, tehát a Helicobacter teszt pozitív. A kontrollcsík megjelenése azt jelzi, hogy megfelelő mennyiségű minta lett a teszthez adva.

A Helicobacter vizsgálat előtt mindenképp olvassa el a mellékelt használati utasítást. A Helicobacter teszt használata nagyon egyszerű, nem igényel különleges felszerelést vagy képzettséget, így otthon is elvégezhető. Segítségével a fertőzést már a korai szakaszában felismerheti, amikor azt még hatékonyan vissza lehet fordítani.

Mikor indokolt a Helicobacter vizsgálat?

Mivel a Helicobacter Pylori az egyik legelterjedtebb baktériumfaj, ami a gyomor-bélrendszerben okoz fertőzést, ráadásul hazánkban az átfertőzöttség mértéke 50-60%-os a felnőtt lakosság körében, joggal állíthatjuk, hogy a Helicobacter vizsgálat mindenki számára javasolt. Különösen igaz ez akkor, ha emésztőrendszeri problémák tapasztalhatóak, vagy ha a családban előfordult már gyomor- és nyombélfekély, illetve gyomorrák. A fertőzés kezdeti szakaszában árulkodó jel a gyomorégés és a gyomorfájdalom, így ez esetben is indokolt a Helicobacter teszt használata. A baktérium jelenléte gyermekekre nézve is veszélyes lehet, így ha gyomorgörcsökre panaszkodnak, mindenképp teszteljük őket is.

Mi a teendő pozitív Helicobacter teszt esetén?

Ha a Helicobacter vizsgálat pozitív eredményű, akkor törekednünk kell a baktérium szervezetből való eltávolítására. Tudományos bizonyítékok igazolják, hogy a Helicobacter-fertőzöttek esetében
jelentősen megnő a különböző emésztőrendszeri betegségek, mint a gyomorhurut, a gyomor- és nyombélfekély vagy a gyomorrák kockázata. Fontos azonban megjegyezni, hogy a pozitív Helicobacter teszt nem jelent minden esetben megbetegedést. A fertőzést könnyen lehet gyógyítani
antibiotikum kúrával, melyet orvos tud felírni. Emellett léteznek természetes megoldások is a betegségek megelőzésére, melyek főleg a fertőzés kezdeti státiumában hatásosak.

Forrás: Youtube - Ujhelyi Szabolcs Zoárd: 8 lépés a Helicobacter Pylori ellen

Használat

Az Helicobacter Pylori teszt alkalmazása

  • Először is mossa meg a kezét szappannal és öblítse le alaposan vízzel.
  • Készítse elő a székletgyűjtő papírt, és gyűjtse be a mintát. Fontos, hogy a minta ne érintkezzen semmilyen szennyező tárggyal vagy tisztítószerrel.
  • Ezután csavarja le a mintagyűjtő cső kupakját, és legalább 3 különböző helyen döfje bele az applikátort a székletmintába. Ehhez ne alkalmazzon kanalazó mozdulatot.
  • Ha kész, a mintagyűjtő csőre szorítsa rá a kupakot, és erősen rázza meg annak érdekében, hogy a minta és az extrakciós puffer alaposan összekeveredjen.
  • A szobahőmérsékletű tesztkazettát vegye ki a fóliából, és közvetlenül ezután végezze is el a tesztet a legmegbízhatóbb eredmény érdekében.
  • Csavarja le a kupakot a mintagyűjtő csőről, és törje le a hegyét. Ezután vigyen át 2 cseppet az extrakciós mintából a tesztkazetta mintacellájába (S), és indítsa el az időmérőt.
  • Az eredményt 10 perc múlva tudja leolvasni. 20 perc elteltével az eredmény már nem értelmezhető.

Helicobacter teszt eredmény

  • Ha az eredményjelző ablakon megjelenik mind a két vonal (teszt és kontroll vonal is), akkor a teszt pozitív, vagyis fennáll a Helicobacter fertőzés.
  • Ha a teszt vonal (T) még csak halványan sem jelenik meg, akkor a teszt negatív, vagyis a Helicobacter Pylori által termelt antigén nem volt kimutatható a mintában.
  • Abban az esetben, ha a kontroll vonal nem jelent meg az eredményjelző ablakon, akkor a teszt érvénytelennek számít. Ebben az esetben ismételje meg a tesztelést egy új tesztkazettával.

Tekintse meg az Helicobacter Pylori gyorsteszt pontos használati utasítását!