Fokozott Érzékenységű Terhességi Gyorsteszt

A Fokozott Érzékenységű Terhességi (hCG) Gyorsteszt egy kromatográfiás teszt az emberi choriogonadotropin vizeletből történő kvalitatív kimutatására. Így a terhesség már nagyon korai szakaszban is felismerhető.

A termék megvásárolható a dm, valamint a Rossmann üzleteiben

dm Rossmann

Mit tud egy szuperérzékeny terhességi teszt?

„Milyen érzékenységű terhességi tesztet vegyek?” - fogalmazódik meg sokakban a kérdés, amikor felmerül a várandósság gyanúja. A boltok és gyógyszertárak polcain jószerével sorakoznak az érzékeny terhességi tesztek, de mi alapján érdemes választani közülük? Ehhez fontos tudni, hogy a tesztek által mért hCG hormon 10 u/ml fölötti mennyisége a vizeletben jelzi csak egyértelműen a beágyazódást, így ez az a minimum érzékenység, ami mellett egy teszt kimutathatná a terhességet. Néhány teszt csak 50-100 u/ml egységnyi hCG-t képes detektálni, ezek a friss terhességeknél valószínűleg még negatív eredményt adnak. Egy átlagos teszt 20 u/ml mennyiségű hCG-t már ki tud mutatni, míg egy igazán magas érzékenységű terhességi teszt a minimális 10 u/ml mennyiséget is képes érzékelni.

Nem érdemes azonban az együttlétet követően egyből ultra érzékeny terhességi teszt után kutakodni, hiszen a hCG hormon csak a beágyazódástól kezdve fog termelődni a szervezetben, ami csak a fogamzást követő 7-12. napon történik meg. Ráadásul mire a hCG a vizeletben is kimutathatóvá válik, az újabb 1-2 napot jelent.

Forrás: Youtube - Csaladinet.hu: Terhesség jelei: Terhesség első jelei - terhesség testi jelei - pszichés tünetei

A hCG teszt mikor mutatja ki a legbiztosabb eredményt?

A felmerülő gyakori kérdések terhességi teszt témakörben mindig feszegetik, hogy a hCG teszt eredménye függ-e attól, mikor végezzük el. A válasz röviden igen, ugyanis a teszt annál biztosabban tudja megállapítani a terhességet, minél közelebb vagyunk az esedékes menstruáció első napjához. Habár a legbiztosabb, 99%-os pontosságú eredményt a menstruáció első napján kapnánk, a hCG teszt már előtte 4 nappal is 51%-os pontossággal állapítja meg a terhességet. Viszont ha már pár napot késik a menstruáció, akkor a teszt szinte biztosan kimutatja a várandósságot.

Fontos azonban, hogy a terhességi teszt elvégzése este nem a legszerencsésebb. Köztudott, hogy a terhességi teszt csak reggel, az első vizeletből mutat valós eredményt, hiszen ekkor a benne található hCG hormon koncentrációja nagyobb, mint napközben.

Használat

A fokozott érzékenységű terhességi gyorsteszt alkalmazása

  • Először is várja meg, míg a tesztkészlet szobahőmérsékletű (15-30°C) nem lesz. Ezután vegye ki a tasakból a midstream tesztet és használja fel 1 órán belül.
  • Vegye le a tesztpálca kupakját, majd tartsa úgy, hogy az abszorbens hegye a vizeletsugárba érjen, vagy merítse egy tiszta edénybe gyűjtött vizeletbe legalább 15 másodpercig. Fontos ügyelnie rá, hogy az eredményjelző ablakra ne kerüljön a vizeletből.
  • Ezután helyezze vissza a kupakot, majd a tesztpálcát helyezze egy tiszta felületre és indítsa el az időmérést.
  • Várjon, amíg a színes vonal(ak) meg nem jelennek. Az eredményt 3 perc elteltével olvassa le. Ha az eredmény nem jelenik meg, várjon még 1 percet. 10 perc után az eredmény már nem értelmezhető.

Fokozott érzékenységű terhességi gyorsteszt eredmény

  • Ha a tesztpálca eredményjelző ablakán megjelenik mind a két vonal (teszt és kontroll vonal is) és a teszt vonal azonos vagy sötétebb árnyalatú, mint a kontroll vonal, akkor a teszt pozitív, vagyis nagy valószínűséggel terhes.
  • Ha a teszt vonal (T) sokkal halványabb, mint a kontroll vonal (C), vagy szinte alig látszik, akkor a teszt negatív, vagyis valószínűleg nem terhes.
  • Abban az esetben, ha a kontroll vonal nem jelent meg a tesztpálca eredményjelző ablakán, akkor a teszt érvénytelennek számít. Ebben az esetben ismételje meg a tesztelést egy új tesztpálca használatával.